Medical Taping Concept (Kinesiotape)

De geschiedenis van kinesiotape

In de jaren 70 liep de Japanse chiropractor Kenzo Kase tegen een probleem aan tijdens zijn werk. Hij kon gewrichten van zijn reumapatiënten in normale positie brengen zodat dit gewricht minder pijn deed. Echter konden deze patiënten deze positie niet vasthouden, waardoor hun gewrichten weer pijn begonnen te doen. Kase probeerde dit op te lossen door de gewrichten op hun plaats te tapen. De tape die hij gebruikte was echter stijf en niet flexibel, ook veroorzaakte de tape huidproblemen. Kase bedacht daarom zijn eigen tape welke niet alleen flexibel was, maar ook licht van gewicht en hypoallergeen. Deze tape werd vanaf dat moment gebruikt binnen het Medical Taping Concept.

Medical Taping bij Hooikoorts
CureTape bevat geen medicinale toevoegingen. Toch blijkt, uit twee inventarisaties (pilots in 2016 en 2017), dat 84% van de cliënten aanzienlijke verlichting heeft van hooikoortsklachten door Medical Taping toe te passen. Het antwoord op de vraag hoe dat kan, lijkt vooral te zitten in de kalmerende werking die CureTape heeft op het allergisch reactiemechanisme en het bindweefsel. Ook prikkelt de tape via de huid het neurogene stelsel. De resultaten van de Medical Taping toepassing van CureTape bij hooikoortsklachten zijn erg positief. Dat is fijn voor de 4 miljoen Nederlanders met hooikoortsklachten; circa 20% van de bevolking heeft er last van. Meestal beginnen de klachten in de lente door het stuifmeel van bomen, grassen en planten. Het menselijk lichaam vormt automatisch antistoffen tegen stuifmeel, bij mensen met hooikoortsklachten reageert het lichaam heel heftig. Er is sprake van een soort overreactie van het afweermechanisme, waardoor de slijmvliezen veel meer slijm gaan produceren. Een verstopte neus/loopneus en niesbuien worden door mensen met hooikoortsklachten genoemd als meest irritante symptomen. Ook jeukende c.q. rode ogen, benauwdheid en een jeukend verhemelte zijn veel voorkomende klachten. Zelfs vermoeidheid en koorts zijn veelgehoorde problemen. Het kan zelfs voorkomen dat mensen het hele jaar door last hebben van hooikoorts.

Zweepslag

Zweepslag is een van de meest voorkomende sportblessures. Een zweepslag is een spierblessure die meestal voorkomt in de kuitspier, echter kan het ook voorkomen in de rug, hamstring, nek en armen. Bij een zweepslag kan het gaan om een klein scheurtje in de spier, tot zelfs een volledige ruptuur. Kenmerkend bij het oplopen van deze blessure is dat de meeste mensen een knappend geluid horen bij het oplopen van deze blessure. Tegelijkertijd voel je vaak een scherpe/brandende pijn in de kuit.

Meestal ontstaat de spierscheuring door een explosieve beweging tijdens het sporten. Echter kan een zeepslag ook ontstaan bij alledaagse inspanningen zoals bijvoorbeeld fietsen of wandelen. Je vergroot de kans op een zweepslag door te gaan sporten zonder opgewarmde spieren. Tijdens een zweepslag voelt men een scherpe heftige pijn en vaak kan men niet meer op het been staan. Bij de scheuring ontstaat een zwelling en een bloeduitstorting. Op de plek van het scheurtje is vaak een kuiltje voelbaar. Zweepslag staat in de top 10 van sportblessures en herstel van een spierscheuring kan zomaar 3 tot 6 weken duren!

In het herstelproces van een zweepslag kan de Sportmasseur veel voor zijn cliënt betekenen door een Medical Taping behandeling toe te passen. De Medical Taping kan al vrij snel na het oplopen van de zweepslag worden toegepast. Hierdoor vermindert de zwelling en daarnaast wordt pijnvrij bewegen mogelijk, waardoor het herstelproces zal versnellen. Voor een goed resultaat is het erg belangrijk om de Medical Taping behandeling te laten uitvoeren door een ervaren sportmasseur. Tijdens het aanbrengen van de tape moet je direct het verschil ervaren. Wanneer de pijn niet veel minder wordt, dan is het goed mogelijk dat de tape iets verplaatst moet worden. Het is erg belangrijk om tijdens de behandeling goed te luisteren en te testen. De Sportmasseur weet uit ervaring welk resultaat te behalen is met de Medical Taping.